Mer information om HD recovery
Gotlands Trädgårdstjänst

Sedan

2008

Email
Telefon

Ring oss:

0706 - 25 90 68

Mer information ang. HD haverier

Hitatchi 1TB där läshuvudet fastnat ute på skivan!

Hitatchi 1TB där läshuvudet fastnat ute på skivan!

Cleanroom-miljö i låda

trasigt läshuvud
youtube
Rescue-It

Rescue-it är fr.o.m. nu vår officiella partner. Alla ärenden där fel orsaken tyder på avancerad felsökning och reparation samt komplexa verktyg som vi inte har flyttar vi erat media till Rescue-it för våra recovery jobb!

Vad gör man vid en hårddiskkrasch?


Vid en misstänkt hårddiskkrasch är det viktigt att ta reda på vad som har hänt. Om hårddisken låter illa eller onormalt är det absolut säkrast att låta den vara avstängd. Detta för att inte riskera att förvärra eventuella mekaniska skador på hårddiskens lagringsmedia, vilket försämrar möjligheterna till en lyckad diskräddning.

 

Hur man åtgärdar trasiga läshuvuden

Att laga en hårddisk med trasiga läshuvuden är inte lätt, det krävs extremt stor fingerfärdighet. Man måste byta ut hela avläsningsapparaturen inklusive läsarmen i ett stycke för hand. Det handlar om ultrasmå detaljer och extremt hög precision.

 

Man måste också ha en perfekt matchande extra hårddisk att ta reservdelar ifrån. Vi brukar kalla det ”donor”.  Det måste verkligen vara en perfekt match med rätt tillverkningsserie (batch) och samma firmware (styrkoder).

 

Laga hårddisk genom att byta läshuvuden i renrum. Om man gör allt rätt, och operationen går bra, kan hårddisken fungera hjälpligt i ett par timmar. Tillräckligt för att man ska hinna extrahera rådata ur den och rädda data. Man måste ha tillgång till ett partikelfritt renrum eller en renrumsbox. Man kan inte öppna och laga hårddisk i ett vanligt rum och sedan återstarta den. Då kan hårddisken förstöras mycket snabbt på grund av små partiklar som släppts in via rumsluften.

 

Dessa partiklar ställer till med krockar på mikronivå mellan läshuvudena och magnetskivorna. Stora skador kan uppstå som gör att det inte längre är möjligt att laga hårddisken – data kan inte kan återställas överhuvudtaget.

 

Om allt gått bra kan man efter läshuvudsbytet klona över innehållet i den kraschade hårddisken till en annan hårddisk och säkra innehållet. Har man gjort ett bra jobb brukar det kunna bli en närmast perfekt dataåterställning, det vill säga man kan rädda all data intakt.

 

Den trasiga hårddisken kommer dock aldrig fungera normalt igen, utan man tar ur läshuvudena igen och kan använda dessa som reservdelar igen vid något annat tillfälle.

Youtube länk till vår spellista
LaCie harddrives
R-Studio
Länk till Gotlands Trädgårdstjänst
Seagate harddrives
Deepspar
Western Digital harddrives
Rapidspar

Sidan uppdaterades senast: 2019-03-07

SvenskaLänkar.com - en bra svensk seo-optimerad länkkatalog
Vi tar emot betalningar via Swisch

Copyright @ All Rights Reserved